Hvor og hvordan bliver vores tasker til?

Vi arbejder med meget små håndværkere forskellige steder i primært Marokko. Vi kan godt lide tanken om, at det er et håndværk og tanken om, at vores produkter er lavet af et menneske, der selv er med i hele produktionsprocessen. Det er altså det stik modsatte af Henry Fords samlebåndsarbejde. 

Læderhåndværkeren på disse billeder er i færd med at færdigøre juniorudgaver af tasken "Milla". Milla er lavet i koskind og på billederne ses fragmenter af tasken. 

Denne håndværker har arbejdet med skind hele sit liv og dem bliver der faktisk færre og færre af bla. fordi tasker og lædervarer i stadig højere grad laves på egentlige samlebåndsfabrikker med maskiner og moderne teknologi for at mindske produktionsomkostningerne, sikre ensartethed, øge effektiviteten og mindske leveringstider. Vi ønsker ikke fuldstændigt identiske tasker, må leve med usikre leveringstider og lidt mangel på effektivitet.  

Nogen af jer vil måske tænke:

Er dyrerne behandlet ordentligt?

Arbejdsmiljø - Er det en sund arbejdsstilling?

Bliver de underbetalt?  

Hvorfor Marokko? 

 

Er dyrerne behandlet ordentligt? Vi har naturligvis stillet os selv samme spørgsmål. Vi er ikke eksperter i dyrevelfærd og Marokko har ikke efter vores vidende nedskrevne etiske regler som sådan for dyrevelfærd. Vi må spørge, bruge øjnene og vores mavefornemmelse. Læderhåndværkeren køber skindende hos opdrættere, hvorfor det er meget vanskeligt, at vurdere og kontrollere. Vi spørger og de forklarer, at deres leverandører er farmere, hvor dyrene går frit - lidt a la kvægopdræt i Midtvesten i det gamle USA. Det er således ikke tremmekalve, men fritgående dyr. Vækstfremmere anvendes ikke ifølge vores leverandør. I takt med, at vi vokser, som virksomhed vil vi gå dybere ind i denne problematik. Det er ikke muligt med det kvantum vi bestiller. 

Hvorfor Marokko? Marokkansk læder er verdenskendt for dets kvalitet. Marokko har som I kan se deciderede læderhåndværkere og det muliggør den produktionsform vi tilstræber for produkter lavet i vores navn. Vi er ret begejstret for tanken om, at ikke 2 tasker er ens. Lædertykkelsen variere og strukturen i læderet variere fra taske til taske - særligt "Milla."   

Underbetaling? Vi er begyndt at gå direkte til håndværkeren dvs. vi har ikke en "mellemmand", der skal tjene sin del. Vi har valgt at betale det samme som før alligevel og den pris vi betaler er relativ høj efter Marrokansk målestok. Ligeledes er det vi betaler til vores mand i Marokko for at hjælpe os med bestillinger, kvalitetskontrol og fragt.

Lønnen er naturligvis en anden end i Danmark ellers kunne "Milla" ikke sælges til 2495,- kr i vores butik. Det er præcis denne problematik, der gør det svært for os at have vores varer ved forhandlere i Danmark og andre steder i Europa. De vil skulle forlange minimum 2,5 gange oveni den pris vi kan gå ned i til butikkerne. Det vil kræve et kæmpe volumen og helt andre produktionsforhold eller en højere salgspris i butikkerne end den vi tager. Tasken må ikke koste mere i vejledende udsalg i vores øjne.  

Arbejdsmiljø - Er det en sund arbejdsstilling? 

Arbejdsmiljø er der faktisk et vist fokus på i Marokko. Tæpperne der købes kan købes med mærkninger der garanterer forskellige forhold fx. støtte til de kvindelige arbejdskollektiver der væver tæpperne. Nu handler det jo om læder for os. Det skal dokumenteres i vores toldpapirer med videre, at der ikke er anvendt farlige kemikalier osv. og det gør vi. Læderet vi bruger i Marokko behandles med creme, olie og vand altsammen naturprodukter. De sorte tasker farver vi selv i Danmark.

Som I kan se på billedet er arbejdsstillingen sikkert ikke efter danske foreskrifter, men i Marokko sidder man generelt på lave skamler mm. og det har man gjort i mange hundrede år. Det væsentlige her er, at vores håndværker snupper en kop the (varmt vand, frisk mynte og alt for meget sukker) og går lidt rundt når han har brug for det. Arbejdsdagen for ham er som andre selvstændige (også i Danmark) en meget flydende størrelse. Ejede vi produktionsstedet ville vi måske nok ændre lidt på forholdene - arbejdsstillinger mm.    

Hvis du har holdt interessen helt til det sidste :-) Kan du på billedet se den færdige "Milla". Sidder du derude med en drøm om at få produceret eller købe varer i andre lande end Europa så er du meget velkommen til at tage kontakt til os og høre mere om vores erfaringer - ups & downs. 

Kærlig hilsen,

Line & Christian 

 

 


Del dette indlæg


Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes før de publiceres